söndag 30 maj 2010

Priset på snus höjs

Ingen munter läsning, en redan hårt beskattad produkt drabbas av en prishöjning.
Enligt DN.se aviserar Swedish Match en höjning på 4% med motiveringen att livsmedelspriserna gått upp med 6% över samma period.

Läs artikeln på DN.se

Hur tillverkar jag snus

Då det blivit dyrt att köpa det svarta guldet snus, så får man söka sig andra vägar.

Det är relativt enkelt att tillverka snus, finmald råtobak, salt, natriumkarbonat, vatten och en ugn är allt som krävs.

Kanske inte riktigt så enkelt men det finns en mängd olika tobakssorter som lämpar sig mer eller mindre för att tillverka svenskt fuktigt snus, också en del färdiga snussatser på marknaden av skiftande kvalitéer och smaker.
Men i grunden är det avgörande vad man själv gillar för snus.

Det som är mest bökigt är att man måste lägga beslag på hushållets ugn i ett dygn eller mer, såvida man inte har en i garaget - eller vill bygga en snusugn av frigolit, kylbox med värmelampa. Denna process är dock nödvändig för att få fram tobaksaromen, färg samt att den ska bli kramvänlig och sitta bra under läppen.

När väl denna process är forcerad så är ditt snus nästan klart, och det är dags att få fram det fria nikotinet i snuset, detta gör man med att tillsätta surhetsreglerande medlet natriumkarbonat, var noga med att du löser upp det i hett vatten och gärna mixa med stavmixer.
När du nu blandar ner denna lösning i snuset så kommer en intensiv stank av snus, jag älskar denna lukt medan övriga delen av familjen flyr ut från huset.

Mer om tillverkning kommer löpande,

För våra Finska vänner